|
Wysłany: Pią 12:30, 02 Wrz 2011 Temat postu: Daim cake |
|
|
- 360g mąki
- 3 łyżki stołowe proszku do pieczenia (jedna torebka) !!!jedna bym dała max. i to łyżeczkę
- ¼ łyżki stołowej sody oczyszczonej
- ½ łyżki soli
- ½ łyżki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 300g batoników Daim
- 22g zmielonych migdałów
- 220g niewolonego masła
- 300g cukru
- 35g jasnego brązowego cukru (zapewne chodzi o jasny cukier muscovado)
- 4 duże jajka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 250ml jogurtu naturalnego
- opcjonalnie – cukier puder
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wysmarować tłuszczem tortownicę o średnicy ok. 10 cali (ok. 25cm)
Rozpakować batoniki Daim, pokroić je na mniejsze kawałeczki – ale nie za małe – tak aby nie stworzyć z nich miazgi i żeby były wyczuwalne w cieście. W średniej misce wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, gałkę muszkatołową, sól oraz zmielone migdały. W mniejszej misce umieścić pokrojone batoniki z łyżką mieszanki mąki, proszku…
Mikserem ucierać masło przez ok. 3 minuty. Dodać zwykły cukier i ucierać 2 minuty, następnie dodać brązowy cukier i miksować kolejną minutę. Dodawać po kolei jajka, miksując masę po dodaniu każdego. Na końcu dodać ekstrakt z wanilii i ponownie wymieszać.
Następnie do masy dodawać po 1/3 części mieszanki mącznej na zmianę z jogurtem - jogurt dodać na dwa razy. Czyli należy zacząć i skończyć dodaniem mieszanki mącznej. Dodać do masy kawałki batoników, wymieszać i przelać ciasto do formy wyrównując wierzch łopatką.
Piec ciasto ok. 55 minut aż do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.
Dzięki uprzejmości Madzi
Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Pią 12:31, 02 Wrz 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|