|
Wysłany: Nie 12:56, 23 Paź 2011 Temat postu: Miętowe brownies |
|
|
Brownies:
- 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę masła
- 110 g gorzkiej czekolady (o zawartości ok. 80% kakao)
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
Warstwa miętowa:
- 3 łyżki masła - w temperaturze pokojowej
- szklanka cukru pudru
- łyżka śmietanki 36% lub łyżka mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z mięty lub 1/4 likieru miętowego plus 1/4 ekstraktu z mięty
- kropla zielonego barwnika spożywczego
Polewa czekoladowa
- 90g czekalady deserowej lub gorzkiej o zawartości 70% kakao
- łyżka masła
- czekoladki miętowe - ok. 70g (coś w stylu after eight)
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni C. Wyłożyć formę o wielkości 21x21 lub 23x23cm papierem do pieczenia. Można lekko wysmarować formę masłem, aby papier lepiej do niej przylegał.
Brownies:
W stalowej misce, umieszczonej w kąpieli wodnej, rozpuścić masło z czekoladą. Wymieszać, zdjąć z garnka z gotującą się wodą. Wymieszać z wanilią oraz cukrem, następnie dodawać po kolei jajka - po doadaniu każdego wymieszać masę łyżką.
Dodać mąkę, sól i wymieszać aż masa będzie gładka (ok. minuty). Przelać ciasto na brownie do uprzednio przygotowanej foremki. Piec przez około 20-25 minut (lub czasu kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek formy, a patyczek do sprawdzania ciasta prawie suchy).
Wyjąć ciast z piekarnika, ostudzić całkowicie - ok. godziny.
Warstwa miętowa:
W misce zmiksować wszystkie składkiki masy aż uzyska gładką konsystencję. Jeśli masa jest za gęsta dodać jeszcze odrobinę śmietanki (masa powinna mieć konsystencję łatwą do rozprowadzenia na cieście)
Rozprowadzić masę miętową na ostudzonym cieście, całość umieścić w lodówce na ok. 5-10 minut lub do czasy gdy trochę zgęstnieje/ztwardnieje.
Polewa czekoladowa
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło. Rozprowadzić na cieście, posypać połamanyki na kawałki czekoladkami miętowymi, następnie umieścić w lodówce na około 30 minut.
Wyjąć brownies z formy. Używając ostrego nożna pokroić ciasto w 3-4 cm kwadraciki (nóż można zamoczyć we wrzątku w celu ułatwienia krojenia)
Ciasto może być przechowywane ok. 2-3 dni w lodówce.
Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Nie 12:57, 23 Paź 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|