|
Wysłany: Sob 4:38, 13 Mar 2010 Temat postu: Orzechowe batoniki |
|
|
Składniki:
* 200 g masła orzechowego (gładkiego lub z orzeszkami)
* 100 g drobnego cukru królewskiego do wypieków
* 200 ml golden syrupu
* 100 g płatków kukurydzianych
* 100 g wiórków kokosowych
* 200 g czekolady (mi wystarczyło 100 g)
W garnuszku z grubym dnem umieścić masło orzechowe, golden syrup, cukier; podgrzewać. Masa powinna być płynna (należy uważać, bo łatwo ją przypalić).
W naczyniu wymieszać płatki i wiórki. Dodać płynną masę orzechową i wymieszać.
Jeszcze ciepłą wyłożyć do blaszki o wymiarach 29 x 12 cm. Wyrównać. Wystudzić.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Rozprowadzić po wystudzonym batoniku. Schłodzić (można w lodówce przez kilka godzin, ja zostawiłam na noc w temperaturze pokojowej), by był gotowy do krojenia.
Pokroić i podawać.
|
|