|
Wysłany: Sob 16:30, 23 Paź 2010 Temat postu: bułeczki - ślimaczki z dynią |
|
|
Składniki
- 7g suszonych drożdży lub 14g świeżych
- 1/4 szklanki letniej wody
- 1/3 szklanki letniego mleka
- jedno duże roztrzepane jajko
- 3/4 szklanki puree z dyni
- jedna łyżka roztopionego masła
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej - musiałam dodać troszkę więcej
- 1/2 szklanki brązowego cukru - dodałam dark muscovado
- 1 łyżeczka soli - zupełnie zapomniałam dodać
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
i teraz nadzienie:
- 90g roztopionego masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/2 szklanki ciemnego cukru
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki zmielonych goździków
lukier
- szklanka cukru pudru
-kilka łyżek wody - ilość zależy od porządanej gęstości, ja dodałam 5 łyżek wody
W naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, przyprawy i suche drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Masło rozpuścić. Przestudzone wymieszać z mlekiem, wodą, jajkiem, puree z dyni i dodać do mąki. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
W międzyczasie przygotować nadzienie: masło roztopić, cukry wymieszać z przyprawami.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować masłem, posypać mieszanką cukru z przyprawami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem na ok 15 części, z których otrzymamy 15 bułeczek - ślimaków.
Bułeczki układać w niedużych odległościach od siebie (mogą się stykać) na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 25 x 30 cm, przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).
Piec w temperaturze 190º przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.
|
|