|
Wysłany: Pią 9:55, 08 Paź 2010 Temat postu: Jogurtowa babka cytrynowa |
|
|
Składniki
- 250g miękkiego masła do pieczenia (ja użyłam Kasi)
- skórka otarta z dwóch cytryn
- 200g drobnego cukru
- 45g wiórków kokosowych
- 30g zmielonych migdałów
- 375g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 200g jogurtu naturalnego
Lukier
- cukier puder
- sok z sytryny
Ilość i konsystencja wg uznania. Ja dałam dużo cukru i odrobinę soku z cytryny, tak aby otrzymać gęsty, biały lukier
Masło zmiksować na gładką, białą masę, dodać cukier i ponownie zmiksować. Po kolei wbijać jajka, dobrze mieszając po każdym dodanym jajku. Ciasto się teraz zapewne zwarzy (mi się zwarzyło), ale podobno to nie ma wpływu na efekt końcowy - mi w każdym razie wyszło.
Następnie do masy dodać wiórki, migdały, sok z cytryny, mąkę, proszek, sodę i jgurt. Całą masę wymieszać drewnianą łyżką albo mikserem na najwolniejszych obrotach.
Formę do babki wysmarować masłem, ciasto należy nałożyć do 3/4 wysokości foremki.
Piec w 180C przez ok 50 minut do tzn suchego patyczka.
Do ciasta użyłam formy do babki z tuleją o największej średnicy równej 22cm. poza babką wyszły mi 4 muffinki
|
|