|
Wysłany: Pon 4:15, 27 Wrz 2010 Temat postu: Nutella Cake |
|
|
Składniki
- 6 dużych jajek - żółtka i białka osobno
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g zmielonych orzechów laskowych
- 125g miękkiego masła
- słoik Nutelli (400g)
- łyżka rumu lub wody
Ubić białka na sztywno. W drugiej misce masło zmiksować razem z Nutellą, nastepnie dodać łyżkę rumu lub wody, żółtka i orzechy. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wmieszać do masy z Nutellą. Na koniec dodać pianę z białek i całość delikatnie wymieszać.
Przelać do tortownicy o średnicy 23cm i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu przekroiłam ciasto na pół, przełożyłam kwaśnym dżemem porzeczkowym, a górę ozdobiłam bitą śmietaną. Na udekorowanie tego ciasta zużyłam ok 750ml kremówki.
W wersji oryginalnej na górę sporządza się polwę:
- 125ml kremówki
- 120g gorzkiej czekolady
- łyżka rumu lub wody
- 100g całych orzechów laskowych
W garnku podgrzać kremowkę z łyżką wody lub rumu i czekoladą, mieszając. Jak tylko czekolada się rozpuści zdjąć garnek z ognia i w dalszym ciągu mieszać do uzykania gładkiej masy.
Polewę wylać na ostudzone ciasto i obłożyć lekko podprażonymi orzechami.
|
|