|
Wysłany: Śro 10:19, 02 Mar 2011 Temat postu: Faworki mojej babci |
|
|
Składniki:
0,5 kg mąki
6 żółtek (jeśli małe to więcej)
kieliszek wódki
3 łyżki śmietany 18%
malutka szczypta soli
4-5 kostek smalcu do smażenia
Mąkę przesiać. Wszystko zagnieść. Wyrobić w grubą i twardawą kulę. Bić wałkiem aż ciasto zrobi się elastyczne, ale nie za miękkie.
Ciasto podzielić na plastry. Te, których akurat nie wałkujemy przechowywać w worku foliowym, aby nie wyschły.
Rozwałkować cienko, pokroić radełkiem i uformować faworki.
Przygotowane do smażenia przykrywać ścierką, aby nie wyschły.
Smażyć na gorącym tłuszczu. Nie wrzucać od razu wszystkich kostek, ale tyle, aby faworki pływały. Temperaturę tłuszczu sprawdzić wrzucając kawałeczek ciasta. Jak od razu wypłynie to tłuszcz jest ok.
Smażyć na złoty kolor. Wyciągać i przekładać papierowymi ręcznikami, żeby odsączyć tłuszcz.
Gdy tłuszcz na patelni będzie się wypalał to dokładać kolejne kostki smalcu.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem i zjeść
|
|