|
Wysłany: Śro 2:28, 26 Sty 2011 Temat postu: madeira cake |
|
|
zrobiłam to ciasto z Asią w sobotę na dzień dziadka przepis oczywiście z ulubionego blogu. chciałam małą cytrynową babkę i wyszła bardzo smaczna, nie za słodka, mokra i maślana. ciasto fajnie pęka (ma peknąć) i ma słodką cukrową skorupkę.
Składniki:
- 240 g miękkiego masła
- 200 g drobnego cukru (dałam 130 g tak jak radziła autorka) + 2 łyżki na posypanie
- otarta skórka i sok z 1 cytryny
- 3 duże jajka
- 300 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Masło, skórkę z cytryny i cukier zmiksować na jasną, gładką masę. Wbijać jajka, po jednym, dalej miksując, na zmianę z łyżką mąki. Wmieszać resztę mąki i sok z cytryny.
Keksówkę (o wymiarach 13 x 23 cm) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Nałożyć ciasto, wyrównać, posypać dwoma łyżkami cukru.
Piec 1 godzinę w temperaturze 170ºC. Sprawdzić patyczkiem - powinien być suchy.
|
|