|
Wysłany: Wto 12:08, 31 Sty 2012 Temat postu: Kruche ciasteczka maślane |
|
|
Składniki:
350 g miękkiego masła
180 g cukru
100 g jajek (3 średnie)
500 g mąki
szczypta soli (jeśli masło nie jest słone)
Ewentualnie do wyboru (czyt.: wymiennie, nie wszystko jednocześnie):
skórka ze sparzonej cytryny
esencja waniliowa
3 łyżki suchego maku
4 łyżki wiórków kokosowych
3-4 łyżki otrąb
garść pokruszonych orzechów
3-4 łyżki mielonych migdałów
oraz 1/2 tabliczki czekolady, roztopionej, do ozdoby
Ubić masło z cukrem (i ew. skórką cytrynową/esencją waniliową jeśli się dodaje) na puszystą, prawie biała masą, powinno to zająć ok. 10 minut. Dalej ubijając dodawać po jednym jajku, trzeba upewnić się, że masa jest dobrze wymieszana nim doda się kolejne.
Na koniec dosypać suche składniki, czyli mąkę i wybrany dodatek, i wymieszać dużą, solidną łyżką.
Ciastka bez suchych dodatków:
- przełożyć do szprycy i wyciskach na blaszki, można poszaleć z kształtami
Ciastka z suchymi dodatkami:
- łyżeczką nabierać porcje ciasta z miski, dłońmi formować w kulki wielkości orzecha włoskiego;
- bezpośrednio na przygotowanych blachach spłaszczać widelcem
W każdym z przypadków ciastka trzeba będzie schłodzić, ok. 30 minut. W tym czasie można już nagrzać piekarnik do 180°C. Piec 10-15 minut, w zależności od tego czy marzą nam się eleganckie blade ciastka, czy swojskie przyrumiemione
Na koniec można też przestudzone ciastka ozdobić roztopioną czekoladą
|
|