www.oddzialzamkniety.fora.pl www.oddzialzamkniety.fora.pl
plotki przy kawie
www.oddzialzamkniety.fora.pl
FAQFAQ  SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ProfilProfil  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  GalerieGalerie  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości  ZalogujZaloguj 

Szarlotka na cieście kruchym

 
Odpowiedz do tematu    Forum www.oddzialzamkniety.fora.pl Strona Główna -> Pyszne slodkosci czyli ciasta i deserki...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pią 3:31, 03 Lut 2012    Temat postu: Szarlotka na cieście kruchym

Szarlotka na cieście kruchym
podane poniżej składniki są na dość dużą blaszkę.
Składniki na ciasto:
 4 szklanki mąki
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 szklanka cukru pudru
 1,5 kostki masła (kostka = 250 g)
 6 dużych żołtek
 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do naczynia. Masło pokroić na małe kostki,dodać do mąki, wymieszać żołtka, kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na poł i włożyć do lodowki na przynajmniej godzinkę.
Składniki na nadzienie:
 8 kwaskowatych jabłek, obranych, pokrojonych w połplasterki,2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki wody
 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 2 łyżki soku z cytryny
 kilka łyżek bułki tartej
 cukier puder do posypania
Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dolać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie
mieszając. Dodać cukier i cynamon, lekko wymieszać. Do masy wmieszać mąkę ziemniaczaną,sok z cytryny i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być gęsta, lecz nie rozgotowana.Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.W dno wgnieść jedną część ciasta, można zetrzeć (ja rozwałkowałam) i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek), wyłożyć jabłka i zetrzeć na to drugą część ciasta (ja znowu rozwałkowałam, ciasto było zbyt miękkie, aby je można było zetrzeć). Piec około godziny, aż się gora ładnie zrumieni (jeśli zbyt mocno, można użyć folii aluminiowej do przykrycia). Lekko przestudzić, posypać pudrem.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum www.oddzialzamkniety.fora.pl Strona Główna -> Pyszne slodkosci czyli ciasta i deserki... Wszystkie czasy w strefie CST (U.S./Kanada)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Arthur Theme
Regulamin