|
Wysłany: Pią 3:31, 03 Lut 2012 Temat postu: Szarlotka na cieście kruchym |
|
|
Szarlotka na cieście kruchym
podane poniżej składniki są na dość dużą blaszkę.
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
1,5 kostki masła (kostka = 250 g)
6 dużych żołtek
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do naczynia. Masło pokroić na małe kostki,dodać do mąki, wymieszać żołtka, kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na poł i włożyć do lodowki na przynajmniej godzinkę.
Składniki na nadzienie:
8 kwaskowatych jabłek, obranych, pokrojonych w połplasterki,2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
kilka łyżek bułki tartej
cukier puder do posypania
Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dolać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie
mieszając. Dodać cukier i cynamon, lekko wymieszać. Do masy wmieszać mąkę ziemniaczaną,sok z cytryny i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być gęsta, lecz nie rozgotowana.Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.W dno wgnieść jedną część ciasta, można zetrzeć (ja rozwałkowałam) i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek), wyłożyć jabłka i zetrzeć na to drugą część ciasta (ja znowu rozwałkowałam, ciasto było zbyt miękkie, aby je można było zetrzeć). Piec około godziny, aż się gora ładnie zrumieni (jeśli zbyt mocno, można użyć folii aluminiowej do przykrycia). Lekko przestudzić, posypać pudrem.
|
|