|
Wysłany: Pon 14:35, 07 Mar 2011 Temat postu: Omlet biszkoptowy |
|
|
Składniki
- jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- śmietana 18%/gęsty jogurt (ja robię z jogurtem, moja mama od zawsze ze śmietaną)
- mąka
- sól, cukier
Zasada jest taka - na jedno żółtko - jedna łyżka stołowa mąki i jogurtu/smietany. zazwyczaj robię dla siebie z trzech dużych jajek, jak szaleć to szaleć
potrzebujemy dwie miski. oddzielamy żółtka od białek i wlewamy do misek. do miski z żółtkami dodajemy mąkę i jogurt wg powyższej zasady i szczyptę soli i dokładnie mieszamy; do miski z białkami wsypujemy odrobinę cukru i ubijamy na sztywno - musi stać jak już stoi, to przekładamy pianę do miski z masą żółtkową i mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.
w między czasie (najlepiej w trakcie bicia piany) nastawiamy patelnię z oliwą/olejem i jak już mamy rozgrzany tłuszcz i gotowe ciasto na omleta, to przekładamy je na patelnię. powoli smażymy na złoty kolor i teraz najtrudniejsze - trzeba tego omleta przewrócić na drugą stronę. ja używam szerokiej łopatki i zawsze wychodzi.
mi najlepiej smakuje z dżemem, owocami, musem owocowym, ale moja mama podaje omleta także z groszkiem, szynką i pieczarkami - ale wtedy w wersji bez cukru.
|
|