|
Wysłany: Pon 8:27, 17 Paź 2011 Temat postu: pumpkin & creme cheese muffins |
|
|
Składniki
- opakowanie serka kremowego, np. philadelphia
- jajko
- łyżeczka EKSTRAKTU Z WANILII
- 3 łyżki brązowego cukru
- 4 i 1/2 łyżki mąki
- 5 łyżek białego cukru - chociaz Pawimi używa trzcinowego nierafinowanego
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu (szkoda że nie LASKI )
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki pokrojonych orzechów pekan
- 2 i 1/2 szklanki mąki (Pawimi miesza pół na poł z pełnoziarnistą)
- 2 szklanki cukru (sugestia dodania mniejszej ilości cukru)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 1/3 szklanki puree z dyni
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki EKSTRAKTU Z WANILII
Podgrzac piekarnik do 190 stopni. Wysmarować i obsypać mąką 18 foremek do muffinek - bądź można wyłożyć je papierowymi papilotkami.
Nadzienie: W średniej misce ubić serek, dodać jajka, ekstrakt z wanilli oraz cukier. Ubijać aż masa stanie się jednolita i gładka, następnie odstawić.
Kruszonka: W średniej misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon oraz orzechy. Dodać masło i wymieszać/pokruszyć całość widelcem tak, aby otrzymać kruszonkę.
Ciasto na muffinki: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Zrobić otwór w środku mieszanki i wbić w niego jajka, dodać dynię oraz oliwę.
Miksować aż powstanie gładka masa.
Napełniać ciastem foremki do połowy wysokości. Następnie na sam środek muffinki położyć łyżkę masy serowej - starać się aby masa nie dotykało brzegów foremki. Na koniec posypać kruszonką.
Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 195 stopni C.
|
|