|
Wysłany: Nie 3:36, 10 Lip 2011 Temat postu: devil's food cake |
|
|
Przepis z mojego ulubionego bloga.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki maślanki lub kefiru + 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 50 g kakao + 1/2 szklanki letniej wody
- 2 duże jajka, w temp. pokojowej
- 115 g masła, miękkiego
- 200 g cukru granulowanego - ja dodałam połowę porcji
- 200 g jasnego brązowego cukru
Masa z bitej śmietany do przełożenia:
- 250 ml śmietany kremówki - użyłam kubek 330ml
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- nasionka z 1 laski wanilii
- 1 łyżka cukru pudru
Na wierzch - opakowanie malin.
Mąkę, sodę i sól wymieszać w naczyniu, przesiać. Maślankę wymieszać z 1/2 szklanki wody i ekstraktem z wanilii, odstawić. Kakao wymieszać z 1/2 szklanki letniej wody, dokładnie, by nie było grudek, odstawić do ostudzenia. Jajka dokładnie roztrzepać.
Miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę. Miksując dodawać cukier, najpierw biały, potem brązowy. Ucierać na średnich obrotach. Nie wyłączając miksera powoli wlewać cienką strużką jajka. Zatrzymać mikser, wlać kakao, zmiksować do połączenia. Na końcu, cały czas ucierając dodawać na zmianę maślankę i mąkę, stopniowo, łyżka po łyżce. Miksować tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Można ciasto wylać do dwóch tortownic o średnicy 20-21cm lub do jednej i po upieczeniu ciasto przekroić na dwie części.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.
Kremówkę ubić z nasionkami wanilii, pod koniec ubijania dodać ekstrakt i cukier. Podzielić na dwie części.
Jedną częścią przełożyć blaty ciasta, pozostałą posmarować wierzch i ozdobić owocami.
|
|