www.oddzialzamkniety.fora.pl www.oddzialzamkniety.fora.pl
plotki przy kawie
www.oddzialzamkniety.fora.pl
FAQFAQ  SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ProfilProfil  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  GalerieGalerie  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości  ZalogujZaloguj 

Tlusty Czwartek czyli pączki i faworki

 
Odpowiedz do tematu    Forum www.oddzialzamkniety.fora.pl Strona Główna -> Pyszne slodkosci czyli ciasta i deserki...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PAFFFFFFICA
Administrator



Dołączył: 26 Sty 2010
Posty: 4253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: USA
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:33, 27 Sty 2010    Temat postu: Tlusty Czwartek czyli pączki i faworki

Dziewczyny nadchodzi tłusty czwartek.Robicie same pączki a może faworki nazywane inaczej chruściki?A może macie inną domową tradycję?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Autor Wiadomość
PAFFFFFFICA
Administrator



Dołączył: 26 Sty 2010
Posty: 4253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: USA
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:46, 27 Sty 2010    Temat postu:

przepis na faworki

0,5 kg mąki(ile przyjmie)
2 całe jaja
pół kostki masła
4 żółtka
sól (do smaku trochę)
2 kwaśne śmietany(małe)
1 łyżeczka pr.do pieczenia
kieliszek wódki (aby były kruche)
cukier puder do posypania

Masło stopić i ostudzić
Mąkę zagnieść z jajkami i masłem.Następnie dodawać stopniowo śmietanę .Po wygnieceniu dodać sól i wódkę.
Potem wałkować , kroić smażyć i jeść

Mamy jeszcze taki przepis:

[link widoczny dla zalogowanych]

A tutaj poczusie Very Happy

[link widoczny dla zalogowanych]
__________________


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Autor Wiadomość
PAFFFFFFICA
Administrator



Dołączył: 26 Sty 2010
Posty: 4253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: USA
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:50, 27 Sty 2010    Temat postu:

i jeszcze jedne paczki....
no i prosze o wstawianie swoich wyprobowanych przepisow!!!

PĄCZKI
2 kg mąki
20 dkg drożdży
1 i 1/2 kost margaryny
30 dkg cukru
15 żółtek
1/2 l mleka
1/2 szkl spirytusu
tłuszcz do smazenia
cukier puder do posypania i nadzienie ( konfitura)
Wsypać mąke do miski zrobic wgłębienie,wkruszyc drożdze,dodać 2 ł cukru i troszkę mleka.Zarobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany.Pozostawić do wyrośnięcia.potem dodać roztrzepane żółtka z cukrem i sól.Wyrabiać ręką,dodając mleko w miarę potrzeby,roztopiony tłuszcz i spirytus.Wyrabiać aż ciasto będzie głatkie i będzie odchodzic od reki i naczynia.pozostawic przykryte w ciepłym miejscu by wyrosło.Następnie rozwałkować na grubość 1/2 cm.Szklanką wycinać krążki i na każy kłaść nadzienie,przykryc drugim krązkiem i zlepić.Ułożyć na stolnicy troszkę dalej od siebie aby wyrosły,przykryć ściereczką bo moga wyschnąć.Wyrosnięte wrzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z jednej strony pod przykryciem a z drugiej bez.
UWAGA wszystkie składniki uzyte dio robienia paczków powinny miec temperaturę pokojową a żółtka najlepiej rostrzepać na parze.
Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pon 15:50, 08 Lut 2010    Temat postu:

Moja babcia robi z bardzo prostego przepisu:
tyle samo czubatych łyzek smietany ile zółtek i maka do wniecenia dodatkowo kieliszek wódki lub octu. wszytko zagniesc cienko rozwałkowac, smazyc w głebokim tłuszczu, po ostygnieciu posypac cukrem pudrem.
Powrót do góry
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Czw 2:47, 11 Lut 2010    Temat postu:

trzymajcie kciuki, bo faworki robie first time Laughing
pączusie jednak kupię - a zrobie za rok, jak Mały będzie mógł juz je wsunąć Smile
Powrót do góry
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pią 11:38, 12 Lut 2010    Temat postu:

no i ja wczoraj robilam faworki ,ale nie jestem nimi zachwycona Sad pewnie cos sknocilam Laughing

Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Pią 11:39, 12 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pią 13:52, 12 Lut 2010    Temat postu:

hanta to byś musiała spróbować jakie paskudne ja w tamtym roku w sklepie kupiłam za ponad 40 zł za kg wrrrrr - myślałam że rzyga puszczę babie na ladę
Powrót do góry
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pią 14:49, 12 Lut 2010    Temat postu:

nie no moje byly nawet zjadliwe choc troche twardawe i nawet dzis konczylam bo szkoda wyrzucic Laughing

ja tez sie kiedys piewiozlam i wiecej juz nie kupuje brrrrrrrrr
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum www.oddzialzamkniety.fora.pl Strona Główna -> Pyszne slodkosci czyli ciasta i deserki... Wszystkie czasy w strefie CST (U.S./Kanada)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Arthur Theme
Regulamin